Hrvatska najrizičnija u EU, i Grčka se zadužila povoljnije!

Grčka je jučer ponudila više od 2 milijarde eura državnih obveznica na rok od pet godina, a povratak na tržište važan je preokret za tu zemlju.

Grčka je jučer ponudila više od 2 milijarde eura državnih obveznica na rok od pet godina, a povratak na tržište važan je preokret za tu zemlju. Dan uoči tog plasmana prinosi na 10-godišnje obveznice Grčke spustili su se na 6,05% pa proizlazi da u ovom trenutku čak i Grčka može jeftinije doći do novca od Hrvatske.

Za financiranje planiranog deficita i vraćanje starih dugova proračun se ove godine mora zadužiti za približno 40 milijardi kuna, a posljednje je ostvareno uz cijenu od 6,2%, piše Večernji list.

Dio novog zaduženja trebao bi se pokriti u inozemstvu, ali Hrvatska trenutačno stoji najlošije od svih zemalja u okruženju, pa i od Grčke, zbog čega će se ono teško realizirati bez pozitivnog mišljenja Europske komisije na Vladine mjere.

Pad rejtinga digao je cijenu hrvatskog duga iznad 6%, a cijena je dosad izdanih inoobveznica, ovisno o datumu dospijeća, od 5 do 6,75 posto! Cijena duga na domaćem tržištu su od 4,75 do 6,75%. Vrijednost CDS-a za Hrvatsku, kojim se iskazuje rizik zemlje, u srijedu je bila 305 baznih bodova, slovenski je 152 bazna boda, poljski 70, a rizik za Mađarsku pao je na 235 baznih bodova.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS