Hakeri mogu ubijati jednim klikom

Masovno ubojstvo korisnika elektrostimulatora srca (pacemakera) mogućnost je na koju upozorava tvrtka McAfee, specijalizirana za sigurnost IT-a otkrivajući da bi budući kibernetički napadi mogli ciljati elektroničke uređaje implantirane u ljudska tijela.
 
Zbog manjkave sigurnosti umreženog softvera za medicinske uređaje moguće je da elektrostimulatori srca budu pretvoreni u daljinski upravljano oružje, upozorava McAfee u svojoj studiji.
 
Još opasniji od takvih ciljanih napada mogli bi biti računalni virusi. Teoretski, virus bi se mogao širiti mrežom i pogoditi svakoga tko ima ugrađeni uređaj što se koristi istim programskim paketom (softverom).
 
Informatički stručnjak, inače dijabetičar, Jay Radcliffe pokazao je još 2011. na koji je način moguće poslati naredbu pumpi za inzulin putem mreže, tako što je sam odredio količinu doze koja se inače programirano ubrizgava.
 
Haker Barnaby Jack, koji je umro 2013., otkrio je i druge slabe točke.
 
McAfee sada upozorava na opasnosti od takvih napada za korisnike pacemakera, jer bi takvim uređajima mogla stići naredba da njihovim korisnicima pošalju smrtonosne elektrošokove.
 
Druga opasnost prijeti iz poplave osobnih podataka koji bi mogli buknuti iz tih medicinskih uređaja, upozorava Raj Samani iz McAfeeja.
 
Izvor: jutarnji.hr
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS