Hakeri vidjeli lozinke na TV-u, pa iskoristili priliku

Francuska TV kuća TV5Monde protekle je srijede navečer ostala bez programa, i to na svih svojih 11 televizijskih kanala. Istovremeno su im bili onemogućeni i računi na društvenim mrežama, te im je hakirana i službena web stranica. Na webu i Facebook računu pojavili su se razni islamski ekstremistički sadržaji povezani s ISIS-om, a TV kanali satima nisu prikazivali – baš ništa.

Istraga cijelog ovog slučaja pokazala je da su napadi povezani, a otkriven je i jedan vrlo zanimljiv detalj. Naime, reporter ove TV kuće David Delos jučer je u svom video prilogu stajao pored jednog od redakcijskih stolova, iznad kojeg je prilijepljena nekolicina post-it papirića.

Pažljiviji gledatelji s istih su mogli lako pročitati službene lozinke ove TV kuće za pristup lokalnoj mreži, ali i za neke račune na društvenim mrežama. Na Twitteru se, pak, u međuvremenu pojavila snimka iz drugog priloga ove televizije na kojoj se jasno vidi još jedna lozinka iz njihove redakcije.

Ova dva slučaja curenja lozinki navela su istražitelje da posumnjaju kako je upravo na ovaj način, nepažnjom, neka od važnijih lozinki dospjela u ruke islamskih cyber-terorista, koji su onda iskoristili priliku i u potpunosti nakratko paralizirali TV5Monde.

Za slučaj da vas zanima, prikazane lozinke bile su "lemotdepassedeyoutube" (doslovno: "lozinkazayoutube"), te "azerty12345" (niz prvih tipki na francuskoj tipkovnici).

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS