Kineski hakeri upali u računare pet evropskih ministara vanjskih poslova

Kineski hakeri špijunirali su računare petorice ministara vanjskih poslova iz Europske unije prije summita G20 u septembru, na kojem je glavna tema bila kriza u Siriji, pokazalo je istraživanje američke tvrtke za računarsku sigurnost FireEye, objavio je Reuters.

"Cilj bio nešto više od krađe intelektualnog vlasništva, a mete zemlje članice G20."

Hakeri su upali u kompjutersku mrežu ministara poslavši zaražene e-mailove njihovom osoblju s naslovima poput "Američke_vojne_opcije_ u_Siriji" , izvijestila je tvrtka FireEye, koja se bavi prodajom antivirusne tehnologije tvrtkama. Kada su primatelji otvorili zaražene dokumente, zloćudni kodovi učitavali bi se u njihova računala.

Kompanija tvrdi da je nepravilnosti uočila kada je krajem kolovoza pratila rad glavnog računarskog poslužitelja koji su hakeri koristili za izviđanje i kretanje kroz hakirane sisteme. No, FireEye je izgubio pristup hakerima kada su, nedugo prije početka summita G20 u Sankt Peterburgu, prešli na drugi server.

U toj američkoj tvrtki uvjereni su da su se hakeri baš tada spremali započeti krađu računarskih podataka.

Čelnici tvrtke nisu željeli otkriti iz kojih su zemalja ministri čiji su računari hakirani. Naveli su tek da je riječ o članicama Europske unije te da su napade prijavili FBI-ju, čiji glasnogovornik Reutersu tu informaciju nije želio komentarisati.

"Tema napada bila je američka vojna intervencija u Siriji", izjavio je Nart Villeneuve, istraživač FireEyea, jedan od šest znanstvenika koji su pripremili izvješće. Dodao je da to ukazuje da je cilj bio nešto više od krađe intelektualnog vlasništva, a mete zemlje članice G20.

Pojasnio je da je na temelju niza tehničkih dokaza siguran da je riječ o hakerima iz Kine, no nema niti jednog dokaza koji hakere povezao s kineskom vladom.

Središnja tema summita G20, 5. i 6. Septembra u Sankt Peterburgu, bila je sirijska kriza, a neki su europski čelnici tada vršili pritisak na američkog predsjednika Baracka Obamu da odgoditi vojnu intervenciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Izvor: Reuters

Zadnji put promjenjen utorak, 10 Decembar 2013 11:56
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS