Nema kraja lošim vijestima za korisnike Windows XP sustava

Stigle su loše vijesti za sve one koji planiraju nastaviti koristiti Windows XP sustav nakon 8. travnja kada Microsoft ukida podršku za taj sustav. Od 9. travnja korisnici Windows XP sustava biti će prepušteni sami sebi, te će dodatno biti izloženi virusima, eksploatacijama i drugim štetnim računalnim softverima.

Ne ukida se samo podrška za Windows XP sustav, već će korisnici sustava ostati i bez mogućnosti korištenja besplatnog Microsoft Security Essentials alata.

Iz Microsofta smatraju da ova vijest ne bi trebala iznenaditi niti jednog Widows XP korisnika koji je u posljednjih 5 godina koristio svoje računalo, jer je microsoft još 2008. godine počeo obavještavati korisnike da će Windows XP sustav imati podršku do 2014. godine.

Nakon 8. travnja Microsoft više neće razvijati i objavljivati nove nadogradnje za sustav, ali će korisnici moći aktivirati svoje verzije Windows XP sustala, samo neće više primati automatske nadogradnje i vrlo vjerojatno neće biti u mogućnosti naći najnovije upravljačke programe zas voj operativni sustav. Tvrtke će i dalje, nakon ukidanja, moči plaćati Microsoftu za dodatnu podršku, no obični korisnici Windows XP sustava nisu te sreće.

Međutim, još lošija vijest za korisnike je ukidanje Microsoft Security Essentials alata. Što znači da Microsoft neće ažurirati softver s novim definicijama virusa. No, ni tu nije kraj lošim vijestima, Microsoft će ukinuti i mogućnost preuzimanja Microsoft Security Essentials sigurnosnog softvera za Windows XP OS.

U Microsoftovoj objavi se navodi da će računala koja koriste Windows XP i dalje normalno raditi nakon ukidanja podrške, ali će ona biti više izložena virusima i malicioznom softveru, te da bi se korisnici mogli susresti s poteškoćama u radu nekih programa jer se softver više neće prilagođavati za Windows XP sustav.

Prema podacima koji su dobiveni na temelju 160 milijuna jedinstvenih posjetitelja koji su posjetili preko 40 tisuća web stranica, Windows XP je drugi najzastupljeniji operativni sustav kod tih posjetitelja. Iako Microsoft gasi svoju podršku, neke od tvrtki kao što su Google i Mozilla, su obećale da će i dalje imati podršku za Windows XP sustav, te će se i nakon 8. travnja moči naći i koristiti antivirusni programi koji nisu Microsoftovi, a koji će i dalje obavljati svoju funkciju na tom sustavu.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS