Ovo je 'NAJSTRAŠNIJA prijetnja računarima'!

Cyber kriminalci sve češće koriste CryptoLocker s kojim zaključavaju podatke na računarima te korisnici moraju platiti 'otkupninu' ako žele ponovno pristupiti svojim podacima.

Korisnicima osobnih računara prijete brojni virusi i maliciozni programi, no u posljednje vrijeme sve veću prijetnju predstavljaju tzv. 'ransomware' programi, odnosno malware koji zaključava sve datoteke na računarima, a ako želite da ih napadač otključa, morat ćete im platiti određenu svotu novca. Iako ovakvi programi postoje već godinama, na PC Worldu napominju kako su napadi cyber kriminalaca naročito povećani od septembra prošle godine kada se pojavio CryptoLocker te su cyber kriminalci samo u posljednja četiri mjeseca prošle godine zaradili pet miliona dolara od ovakvih 'otmica' podataka na računarima.

Policija morala platiti hakerima za otključavanje računara!

Jedan od najpoznatijih takvih napada CryptoLockerom zabilježen je u američkom gradu Swansei u kojem su hakeri zaključali sve podatke na računarima u lokalnoj policijskoj stanic – kako policija nije imala rješenje za ovaj problem, morali su cyber kriminalcima platiti 750 dolara, nakon čega su im oni poslali šifru s kojom su napokon mogli pristupiti podacima na računarima.

Na PC Worldu, na kojem kažu kako je ovo trenutno 'najstrašnija prijetnja osobnim računarima', napominju kako se CryptoLocker razlikuje od sličnih malicioznih programa po jačini zaštite koju je jako teško probiti tako da je, u slučaju zaraze računara, mnogima jedino rješenje platiti kriminalcima novac i nadati se da će poslati šifru za otključavanje podataka.

Kriminalci često traže manje svote za koje vjeruju da bi ih korisnici računara mogli platiti (stotinjak ili više dolara), a često traže plaćanje u digitalnoj valuti bitcoin kako bi transakcije ostale u potpunosti anonimne. Još jedna taktika kojom se cyber kriminalci često služe prilikom ransomware napada – je zastrašivanje.

Naime, osim zaključavanja podataka na računaru, korisnicima se na ekranima pojavi poruka za koju se čini da ju je poslao MUP (ili npr. FBI) s upozorenjem kako je na računarima pronađen piratski ili pedofilski sadržaj (u nekim slučajevima na računarima se pojavljuju i fotografije s dječjom pornografijom i slično) te, ako žele otključati svoj računar, oni moraju platiti određenu svotu novca. S obzirom da se čini da su poruke zaista poslane od policije, dio korisnika iz straha zaista plati otkupninu kako ne bi imali problema s policijom.

Jedna od velikih opasnosti CryptoLockera jest što se problem često ne rješava uklanjanjem ovog malwarea s računara te analitičar Malwarebytesa Adam Kujawa napominje da, čak i kada ga korisnici izbrišu s računara, datoteke na njemu ostaju zaključane.

Cyber kriminalci već rade i na još opasnijoj verziji ovog malwarea, PowerLockeru koji je trenutno još u razvoju te bi u budućnosti mogao predstavljati novu veliku opasnost za korisnike računara.  

Izvor: Dnevnik.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS