Pazite se, stiže nam audio malware

Računalni znanstvenici razvili su audio malware prototip koji je sposoban za uspostavljanje komunikacije među uređajima koji nemaju aktivnu mrežnu vezu, navodi se u Ars Technica izvješću. Malware iz laboratorija koristi ugrađene mikrofone i zvučnike da pošalje visoke frekvencije signala iz zaraženih računala na drugi izvor.

Iako ima ograničenu primjenu i mogu poslati samo 20 bita podataka u sekundi audio malware koncept još uvijek se može koristiti za slanje značajnih podataka korisnika, uključujući i lozinke za pojedine sustave. Iako ovo djeluje pomalo kao iz novog James Bond filma očito je kako se znanost razvija u smjerovima o kojima smo do sada samo sanjali.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Journal of Communications dokazuje kako računala koja nisu priključeni na mrežu teoretski mogu biti zaštićena pomoću “air-gap” sustava koji se nalazi između njih. Neki istraživači smatraju kako takav malware koji je sposoban putovati između dviju nepovezanih računala već postoji i da se može širiti pomoću USB stickova.

Izvor: ICT Business

Zadnji put promjenjen subota, 07 Decembar 2013 07:13
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS