Velike američke tvrke špijuniraju neprofitne organizacije

Prema izvještaju organizacije Essential Information nazvanom "Spooky Business" (PDF dokument), brojne velike američke tvrtke, kao što su Wall Mart, Coca-Cola, Bank of America, McDonalds, i Shell, špijuniraju razne neprofitne organizacije koje se bave temama poput zaštite okoliša, kontrole pesticida, zaštite potrošača, kontrole prodaje oružja, i zaštite životinja.

Tehnike špijuniranja uključuju neovlaštene upade u računalne mreže i računala, prisluškivanje i infiltriranje vlastitih špijuna. Velike tvrtke najčešće koriste usluge nezavisnih specijaliziranih tvrtki, kao što je NetSafe, koju su osnovali bivši NSA-ini dužnosnici specijalizirani za upade u računalne sustave. Te tvrtke obavljaju "prljavi" posao, a i one same često zapošljavaju vlastite podizvođače, zbog čega je vrlo teško prikupiti dokaze i otkriti stvarne naručitelje.

Primjerice, Greenpeace je otkrio kao policajci koji nisu na dužnosti prekapaju po njihovom smeću, a tvrtka koja ih je angažirala za špijuniranje ima listu sigurnosnih šifri za vrata unutar Greenpeaceovih ureda, te je vjerojatno postavila i uređaje za prisluškivanje.

Špijuniranje neprofitnih organizacija često obavljaju bivši agenti NSA, CIA-e i FBI-a, a dozvoljeno je i aktivnim CIA-inim zaposlenicima sudjelovanje u ovakvim aktivnostima.

Izvor: Bug.hr

Zadnji put promjenjen četvrtak, 05 Decembar 2013 17:53
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS