Veliki svjetski mediji na meti organizovanih hakerskih napada

Na Black Hat konferenciji koja se održava u Singapura dvoje Googleovih stručnjaka predstavilo je dokaze kako su hakerski napadi na velike svjetske informativne agencije organizirani ili pod pokroviteljstvom od pojedinih država.

Žrtva takvih napada bila je 21 od 25 najvećih svjetskih informativnih agencija. Napade koji su bili specifično usmjereni prema novinarima, pokrenuli su hakeri koji rade direktno za pojedine države ili surađuju s njima za financijsku korist.

Googleovi stručnjaci nisu iznijeli previše detalja o tome kako su došli do ovih zaključaka, napomenuli su da Google ''prati hakere koji rade za države i napadaju njihove korisnike''.

Naveden je primjer kineskih hakera koji su prošle godine uspjeli dobiti pristup najvećim svjetskim informativnim agencijama (koje nisu imenovane) koristeći lažni upitnik za zaposlenike koji je poslan putem elektroničke pošte. Ništa ne sluteći zaposlenici bi bili preusmjeravani na web-stranicu koja je stvorena da od njih na prijevaru izvuče podatke potrebne za prijavu u računalne sustave organizacija u kojima rade.

Sirijska elektronička vojska koja je navodno u službi sirijskih vlasti prošle godine je napala Forbes, Financial Times te New York Times. Osim napada na velike agencije, zabilježeni su i hakerski napadi na novinare u zemljama kao što su Etiopija i Maroko.

Također napomenuto je kako informativne agencije obično sporije reagiraju na sigurnosne prijetnje od drugih tvrtki te često informacije o napadima zadrže za sebe i ne objavljuju ih javno.

Izvor: Bug.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS