Britanske službe nadziru web kamere

Prema novim Snowdenovim informacija koje su objavljene u Guardianu britanska služba GCHQ navodno je prikupljala milijune fotografija koje potječu s web kamera korisnika Yahoo chat usluge.

Prikupljene fotografije zatim su prolazile kroz posebni automatizirani program prepoznavanja lica kako bi se korisnike usluge povezalo s njihovim imenima i prezimenima.

Prema dokumentima, GCHQ je prikupljao fotografije iz chata i video poziva ostvarenih putem web kamera unutar Yahoo servisa. Fotografije je prikupljao i pohranjivao sustav nazvan Optic Nerve. Sustav je prikupljao fotografije bez obzira da li je korisnik tražena meta ili samo običan građanin. No uglavnom se koncentrirao na korisnike čija su korisnička imena slična onima koja koriste poznati teroristi.

Tijekom šest mjeseci 2008. godine prikupljeno je 1,8 milijuna fotografija korisnika diljem svijeta.

Analizom prikupljenih informacija u GCHQ-u su utvrdili da velik broj korisnika koristi video pozive kako bi prikazivalo intimne dijelove svoga tijela. Stoga je agenciji bio velik problem razdvojiti korisne informacije od eksplicitnog materijala. Potonji se čak pokušalo na sve moguće načine što ranije odvojiti i prikriti od vlastitih službenika.

Nije poznato da li je Optic Nerve i dalje u funkciji.

Izvor: Bug.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS