Kako ćete zaštititi svoj Facebook od hakera?

Lako je zanemariti postupke i procedure koji će vaše korisničke račune na društvenim mrežama učiniti sigurnijim, no požalit ćete što se niste njima pozabavili čim ih netko hakira.

Naravno, u divljinama interneta ništa vam ne može jamčiti stopostotnu sigurnost. No, možete smanjiti rizik. Evo što možete sami učiniti kako bi zaštitili svoj identitet, podatke, uspomene i privatnost općenito.

Uključite dvostupanjsku verifikaciju

Većina velikih društvenih mreža nudi tu mogućnost, na ovaj ili onaj način. Time dodajete korak provjere više tijekom logiranja s uređaja kojeg dosad niste koristili, obično u vidu lozinke ili koda koju ćete primiti SMS-om ili putem mobilne aplikacije.

Kako bi ju aktivirali na Facebooku, otvorite Login Approvals pod Security u Settings. Na Twitteru, potražite Login verification pod Security and privacy u Settings. Dostupna je i za Gmail i Google (Security, pa 2-step verification na stranici Google Account), Tumblru (Account -> Security -> Two-factor authentication), Dropboxu (Settings -> Security -> Two-step verification) i drugima.

Isključite aplikacije vanjskih dobavljača

Vrlo vjerojatno su vaši korisnički računi na Facebooku, Instagramu, Twitteru i Googleu povezani s raznim aplikacijama i uslugama koje nisu dio tih servisa. Mogu biti korisne i pouzdane, ali mogu i poslužiti kao stražni ulaz u vaš uređaj i privatni život.

Stoga ih redovno provjeravajte, uklanjanje one koje ne koristite ili koje autori više ne nadograđuju. Čak i ako su same aplikacije sigurne, njihove baze podataka mogu postati žrtvom hakerskog upada.

Ne nasjedajte na phishing

Za priličan broj hakerskih upada odgovorni su ljudi koji klikaju na poveznice na koje ne bi trebali bez razmišljanja i minimalne doze opreza. Stoga vrijedi ponoviti: ne klikajte na linkove koji vam stižu e-poštom ili instant porukama ako niste posve sigurni kako doista stižu od osobe koja ih šalje.

Kad god možete, provjerite je li to doista tako, a korisno je i uvijek imati najsvežija izdanja programa koje koristite za čitanje e-maila i surfanje internetom.

Zaključavajte uređaje

Jednom kad se ulogirate na Facebook ili Twitter na laptopu, u interesu vam je namjestiti stroj tako da ne morate ponavljati taj postupak često. Isto vrijedi i za druge uređaje. To olakšava pristup dnevnoj dozi društvenih mreža, ali i ostavlja širom otvorena vrata bilo kome s lošim namjerama.

Zato ih trebate zaključavati, minimalno lozinkom (ili otiskom prsta na iPhoneu ili Samsungovim uređajima, i namjestiti ih tako da se zaključavaju sami nakon kratkog razdoblja neaktivnosti.

Pazite na lozinke

Još jedan od savjeta koji vrijedi ponoviti više puta - lozinke trebaju biti dugačke i složene, što je više moguće. Pomiješajte slova (velika i mala), brojeve i posebne znakove na način koji će vama biti prepoznatljiv. Evo nekoliko savjeta kako napraviti teško probojnu lozinku.

Ako vam je teško pamtiti ih, koristite alate kao što su 1Password ili LastPass. Izbjegavajte koristiti istu lozinku za različite servise. Zaštitite drukčijom bar one koji mogu omogućiti pristup svim ostalima.

Izvor: Gizmodo

Zadnji put promjenjen srijeda, 01 Oktobar 2014 23:44
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS