Tehnološki divovi se udružili u 'koaliciju protiv prisluškivanja'

Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Apple, LinkedIn, Yahoo i AOL otvorenim pismom traže reformu i ograničenja u aktivnostima koje uključuju nadzor građana.

U sve jačem strahu od online nadzora, osam vodećih web kompanija se udružilo u javnoj kampanji kojom se traže nova ograničenja na mogućnosti koje vlade imaju u prikupljanju podataka o građanima.

Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Apple, LinkedIn, Yahoo i AOL objavili su otvoreno pismo američkom predsjedniku Baracku Obami i Kongresu te traže reforme i ograničenja u aktivnostima koje uključuju nadzor građana.

Dokumenti koje je objavio Edward Snowden pokazali su da je američka Nacionalna sigurnosna agencija upadala u neke od tvrtki, što je nagnalo Microsoft, Google i Yahoo da povećaju stupanj enkripcije, piše Reuters.

U pismu 'Reforma državnog nadzora' navodi se pet ključnih problema, koji uključuju ograničavanje ovlasti vlade u prikupljanju informacija o korisnicima, transparentnost u zahtjevima i izbjegavanje sukoba među raznim vladama, a traže i poštivanje slobodnog protoka informacija.

Obama je prošli tjedan objavio da planira predložiti reforme NSA kako i uvjerio Amerikance da agencija ne krši njihovu privatnost.

- Sigurnost korisničkih podataka je ključna, zbog toga smo toliko i uložili u zaštitu i borbu za transparentnost oko zahtjeva za informacijama od raznih vlada. To potkopava očito masovno prikupljanje podatka, koje se obavlja u tajnosti i bez neovisnog nadzora, od strane mnogih vlada diljem svijeta. Vrijeme je za reforme i tražimo SAD da predvodi taj put - napisao je Larry Page.

Microsoft je najavio, u pokušaju da umiri korisnike, da će se na sudu boriti protiv zahtjeva američkih obavještajnih agencija da preuzmu podatke o stranim klijentima.

Izvor: 24sata.hr

Zadnji put promjenjen utorak, 10 Decembar 2013 03:27
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS