NATO web stranica na meti hakerske grupe Cyber Berkut

Dok traju napetosti između Rusije i Ukrajine u vezi sukoba oko ukrajinskog poluotoka Krima, napetost se proširila i na cyber prostor. Ukrajinski hakeri tvrde kako su napravili pravu malu pomutnju među web stranicama NATO-a. Njihov pravi naziv je Cyber Berkut i pomoću DDoS napada uspjeli su srušiti nekoliko stranica i alarmirati sustav sigurnosti u NATO-u.

Grupa se pohvalila kako je „skinula“ stranice Parlamentarne skupštine, početnu stranicu i Cyber defence stranicu. Napadi nisu utjecali na cjelovitost sustava organizacije, izjavila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu. Istaknula je kako su IT stručnjaci odmah reagirali i radili na uspostavljanju web stranica koje su hakirane.

Izgleda kako ćemo uskoro biti sve češće svjedoci cyber ratova, a sukobi na terenu prenijeti će se i na internet. NATO može biti itekako zabrinut zbog ovog napada jer se pokazalo kako su svi ti "zaštićeni i neprobojni" sustavi itekako ranjivi. Njihove izjave djeluju vrlo smirene u vezi aktualnog napada, no prema nekim izvorima zavladala je panika u redovima IT stručnjaka koji su zaduženi za sigurnost NATO sustava.

Nitko nije očekivao da će se dogoditi baš ovakav napad, posebice rušenje određenih stranica. Nadamo se da će ostati na ovome, iako čisto sumnjamo u to. Možda je ovo tek uvod u pravi cyber rat. Voljeli bi da smo u krivu.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS