Pretraživač Google postaje sve pametniji

Iako se Google proširio na mnoga nova područja i proizvode tijekom vremena, to ne znači da oni zapostavljaju svoj temelj na kojem su nastali. Naravno, riječ je o tražilici, čije je sposobnosti Google tijekom godina neprekidno širio kako bi svojim korisnicima omogućio pružanje što boljih odgovora na postavljene upite. Sada smo došli do točke gdje Google tražilica ima mogućnost obrade i nekih kompliciranijih upita.

Pod riječ „komplicirano“, u ovom slučaju spadaju pitanja na koja se ne može dati samo jedan odgovor, pogotovo ako se taj odgovor može promijeniti tijekom vremena. Na primjer, ako netko želi znati udaljenost između Zemlje i drugih planeta, potrebno je odrediti datum i vrijeme kako bi se mogla napraviti kalkulacija.

Međutim, Google će sada na pitanja kao što su „Koliko je daleko Neptun?“, dati odgovor u kojem je objašnjeno koji čimbenici utječu na odgovor, te će na takav upit korisnici dobiti nekakav prosječan odgovor.

Kada Google „odgovori“ na pitanje, odgovor će biti prikazan u zasebnom prozoru iznad rezultata pretrage. Testiranje pokazuje da se odgovori obično sastoje od dijelova web stranica koje se pojavljuju među 10 najboljih rezultata pretrage.

Pretraživanje je polje koje se konstantno mijenja, pa čak ni Google ne može sve napraviti kako treba, a to dokazuju rezultati pretrage kada se tražilicu „pita“ koliko djece ima glumac Will Smith.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS