Sigurnost prije svega

Uvijek je bolje unaprijed spriječiti bilo kakav problem sa bezbednošću na internetu, nego reagovati tek kad se nešto desi. Evo kratkog vodič kako da se zaštitite.
 
Zaštita lozinke
Bitna stvar je da izaberete lozinku koja nije jednostavna, a stručnjaci ističu da je najjednostavnije izabrati neku rečenicu koja vama znači. Ukoliko joj dodate neku cifru ili “specijalni” karakter, dobićete mnogo sigurniju lozinku od standardnih. Možete takođe da izbacite samoglasnike i koristite velika i mala slova. 
 
Čuvajte mejlove
Ovo je i dalje najrasprostranjeniji način komuniciranja, stoga je elektronska pošta i dalje na udaru. Najbitnija stvar je da nikada ne kliknete na sumnjive linkove i dodatke koje dobijate u mejlu. Ukoliko niste sigurni u autentičnost mejla, najbolje je da izbegnete klik. 
 
Kupovina
U ovom slučaju korisnik može da ima najveće probleme jer se konkretno odnosi na novac, odnosno na kartice. Kupovinu obavljajte isključivo na provjerenim sajtovima, odnosno samo na onim koji imaju prefiks “https”. Najbolji način je da se dodatno zaštitite posebnom karticom koja će služiti za kupovinu na internetu i na njoj nećete držati veliki novac. 
 
Autorizacija
Većina naloga na društvenim mrežama i ostalim servisima omogućava dvostruku autorizaciju. To znači da nakon što ukucate šifru dobijate poseban kod na mobilni telefon kako biste potvrdili da je to vaš nalog. 
 
Antivirusi
Bilo da koristite telefon, tablet ili računar potrebno je da svaki od tih uređaja zaštite antivirus programom. Izbor je prilično velik, a postoje kvalitetni softveri koji su ujedno i besplatni.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS