Turska upala u Googleove servere?

Google tvrdi da je Turska upala u njegov sustav internetskih adresa kako bi usmjerila korisnike prema drugim stranicama, što je posljednja epizoda spornih napora Ankare da blokira pristup svojih državljana društvenim mrežama i web stranicama.

Google navodi da je većina turskih pružatelja internetskih usluga zamaskirano kao Google DNS, kako bi špijunirali korisnike.

'Zamislite da je netko zamijenio vaš adresar drugim koji mu je jako sličan, osim što neke informacije sadrže krive telefonske brojeve'.

Ugrubo to se dogodilo, turski pružatelji internetskih usluga postavili su servere koji izgledaju kao Googleovi i tako izložili opasnosti svoje korisnike jer se njihov promet na internetu može lako nadzirati, objavio je Google.

Taj potez dolazi tjedan dana nakon što su se pojavila izvješća da je Turska počela blokirati pristup Google DNS-u.

Na početku turskog obračuna s društvenim mrežama, turski državljani bili su ipak u mogućnosti povratiti svoj pristup Twitteru i YouTubeu usmjeravanjem internet prometa kroz Googleov DNS.

Turska je blokirala pristup društvenim mrežama nakon što se otkrilo da je turski premijer Erdogan bio umiješan u korupcijski skandal. Snimka o razmjerama skandala pojavila se na YouTubeu i na drugim stranicama interneta. Erdogan poriče autentičnost snimke i tvrdi da je ona djelo njegovog suparnika, utjecajnog klerika Fethullaha Gulena.

Uoči održavanja lokalnih izbora u Turskoj, Erdogan je svim silama nastojao spriječiti da te snimke dođu do javnosti.

Izvor: tportal.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS