Zašto Apple, Facebook, Microsoft i Google mijenjaju politiku privatnosti?

Google, Facebook, Microsoft i Apple odjednom se jako brinu za privatnost korisnika.

Apple, Facebook, Microsoft i Google, prošle su godine zatražili od američke vlade da im dozvoli objavljivanje federalnih zahtjeva o privatnim podacima njihovih korisnika, no odgovor im još nije stigao, pa su odlučili sami djelovati. 

Sve ove 4 tvrtke stoga mijenjaju svoja pravila, odnosno "politiku privatnosti" sa stavkom koja će omogućiti da svojim korisnicima šalju obavijesti o tome kada neka federalna agencija zatraži uvid u njihove privatne podatke.

Obzirom da su se nakon afere s procurjelim Snowdenovim dokumentima ovi IT giganti našli pod velikim udarom američke i inozemne javnosti, novim potezom žele ublažiti opće mišljenje medija i svojih korisnika o tome da isporučuju podatke NSA i drugim agencijama bez obzira na to postoji li sudska odluka za to ili ne. Mada su u početku izbijanja afere izjavljivali da podatke i pristup u profile korisnika isporučuju samo temeljem sudskih naloga, procurjeli dokumenti su ukazali da su vladinim agencijama omogućili "stražnji ulaz" u svoje servise, što znači da je američka vlada mogla uhoditi koga god je željela i kada god to htjela.

Američko Ministarstvo pravosuđa s očekivanjem ne pozdravlja novu politiku velikih IT tvrtki, jer smatra kako će pružanje obavijesti o federalnim zahtjevima raznim kriminalcima i teroristima omogućiti da pobjegnu ili unište dokaze koji bi ih mogli inkriminirati.

Zadnji put promjenjen subota, 03 Maj 2014 17:37
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS