Superautoput: London - Moskva - New York!

Sve one koji imaju fobiju od leta avionom, sigurno će obradovati ideja o izgradnji autoputa koji bi povezivao Atlantski i Tihi okean, ali i mogućnost da se brzim prugama putuje do Amerike.
 
Trasa takvog "superautoputa" prolazila bi kroz celu Rusiju, u dužini od čak 22.000 kilometara.
 
Kako prenosi CNN, projekat trans-evroazijskog autoputa "Razvoj" (Tepr), koji je u Ruskoj akademiji nauka predstavio predsednik ruskih železnica, Vladimir Jakunjin, predviđa izgradnju autoputa duž Transsibirske železnice, ali i novu prugu, naftovode i gasovode, kao i postavljanje električnih i vodovodnih postrojenja u najzabačenijim predelima zemlje.
 
Taj mega-autoput pružao bi se celom dužinom Rusije, a integrisao bi se u postojeće putne deonice.
 
Realizaciju ovog projekta pratiće i pokretanje novih industrija, izgradnja novih gradova i otvaranja na hiljade radnih mesta.
 
Premda veoma "ambiciozan i skup", projekat se nameće kao nužnost zbog potrebe povezivanja ogromne ruske teritorije.
 
"To će rešiti mnoge razvojne probleme i omogućiti razvoj socijalnih programa kao i novih energetskih resursa", objasnio je Jakunjin, ističući da će to "dati novu dimenziju budućnosti".
 
Projekat otvara mogućnost da se, paralelno sa autoputem, gradi i linija brzih pruga do Vladivostoka. Ukoliko dođe do njegovog ostvarivanja, ta pruga bi mogla biti produžena i do Aljaske, što bi prvi put omogućilo da se kopnom putuje od Britanije, tunelom ispod Lamanša, sve do SAD.
 
Najkraća razdaljina između Rusije i Aljaske iznosi oko 88 kilometara preko Beringovog moreuza koji razdvaja Aziju od Severne Amerike. U projektu nije objašnjeno kako bi se rešilo pitanja prelaska preko tog moreuza.
 
Izvor: tanjug
Zadnji put promjenjen subota, 28 Mart 2015 01:55
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS