Istraživanje: Korištenje mobitela u vožnji opasnije od alkohola

Da li je slanje poruka za volanom opasnije od konzumiranja alkohola, lijekova ili narkotika? Magazin „Auto Bild“ je u novom 110. broju istraživao od čega su vozači danas više zavisni!
 
Anketa „Auto Bilda“ (1.300 učesnika) pokazala je da četvrtina vozača (26 odsto) u Srbiji čita i šalje poruke u toku vožnje, a da je tek jedan od deset platio kaznu zbog upotrebe mobilnog telefona. Srećom, kod vozača je razvijena svijest o potencijalnoj velikoj opasnosti i zato je 54 odsto učesnika ankete svoj glas dalo za potpunu zabranu korišćenja mobilnih telefona za volanom.
 
Naravno, podrazumjeva se upotreba telefona bez „handsfree“ uređaja ili blututa. S druge strane, trebalo bi da nas zabrine podatak da mladi vozači (vozački staž kraći od pet godina) najviše koriste mobilne telefone.
 
Čak 20 odsto saobraćajnih nezgoda prouzrokovano je upotrebom mobilnog telefona, a 18 odsto vozača starosti od 18 do 24 godine priznaje da za vreme vožnje šalje SMS. 
 
Ekipa „Auto Bilda“ je ispitala koliko slanje SMS-a stvarno odvraća pažnju. Recimo, kod „trezvenog“ vozača, koji nije koristio alkohol i opojna sredstva, odnosno mobilni telefon, vreme odziva (reakcija) iznosi 590 milisekundi.
 
U drugoj situaciji, kada pokušavate da pošaljete SMS i da držite pogled na putu, vrijeme odziva je povećano za više od jedne sekunde. Daljim testiranjem, stigli smo do podatka da vozač u periodu slanja SMS-a (od prvog slova do pritiskanja tastera „pošalji“) ukupno dvije sekunde ne gleda kuda se kreće. U realnim uslovima, u gradskom saobraćaju, to znači da ste praktično prešli 20 metara (dužina četiri automobila) zatvorenih očiju.
 
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS