Novi sistem koji ometa rad mobilnog telefona u blizini volana

Veliki broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih upotrebom mobilnih telefona za volanom je naterao proizvođače da smišljaju sisteme za zaštitu vozača.
 
Na primer, General Motors eksperimentiše sa sistemom koji prati pokrete glave i očiju i bilježi koncentrisanost vozača na vožnju, a sada je Hyundai osmislio mnogo lakši način - sistem koji isključuje mobilne telefone u blizini upravljača automobila.
 
Južnokoreanski proizvođač je objasnio da "sistem ograničava ili u potpunosti isključuje određene funkcije mobilnog telefona koje bi mogle da ometaju vožnju".
 
U zavisnosti od brzine kojom vozilo putuje, sistem zaključuje koje funkcije smartfona su sigurne za upotrebu, uključujući i pisanje poruka i pozive. Restrikcije mobilnih telefona mogu se odnositi samo na telefon u okolini vozačevog sjedišta ili na cijelo vozilo.
 
Ključni dio ovog sistema je postavljanje malih antena u različitim dijelovima vozila koje detektuju signal mobilnih telefona. Kada ih sistem detektuje, može da odredi koje funkcije da isključi. Hyundai naglašava da je sistem sofisticiran i može da procijeni važnost osobe koja zove ili šalje poruku i odobri njihov poziv mimo zabrane.
 
Međutim, glavni problem ovog sistema je taj što bi mobilni uređaji morali da imaju ugrađen specifičan program pa je realno da će proći nekoliko godina prije nego što se ovo rješenje nađe na tržištu.
 
I dok čekamo napredne tehnologije koje će nas zaštititi od nas samih, tu je najjednostavnije rješenje - bez mobilnih telefona za volanom.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS