U 2014. godini 36 225 saobraćajnih nesreća, 297 poginulih

U protekloj 2014. godini na bosanskohercegovačkim putevima/cestama dogodilo se ukupno 36.225 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je zabilježeno 7.106 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 29.754 saobraćajne/prometne nezgode sa materijalnom štetom. 
 
U saobraćajnim/prometnim nezgodama u  Bosni i Hercegovini život je izgubilo 297 lica/osoba, dok je  10.067 lica/osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede/ozljede.
Veliki broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na našim putevima/cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne/prometne kulture većeg broja učesnika/sudionika u saobraćaju/prometu.
 
Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima/uvjetima na putevima/cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih/prometnih nezgoda (oko 24,5%), slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju/prometu, zatim saobraćajne/prometne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, nepovoljne uslove/uvjete na putu/cesti itd.
 
Najveći broj saobraćajnih/prometnih nezgoda u FBiH i Distriktu Brčko  zabilježen je na ulicama u naselju (38,5%),  a zatim na magistralnim putevima/cestama (16,7%), onda slijede  lokalni (8,4%), pa regionalni putevi/ceste (6,5%), itd. 
 
Izvor: bihamk.ba 
 
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS