Cisco: 99% mobilnog malwarea napada Android

Cisco je ovih dana izdao svoj godišnji izvještaj o sigurnosti pod nazivom "Cisco 2014 Annual Security Report", u kojem su objavljeni prilično zanimljivi podaci.

Zahvaljujući istraživanjima njihovih stručnjaka za sigurnost, otkriveno je da maliciozni exploiti sve više pristupaju web-hosting serverima, nameserverima (onima koji pretvaraju imena domena u IP adrese), te podatkovnim centrima.

Što se Spama tiče, on je ukupno gledano u trendu opadanja, mada proporcije malicioznog Spama (onog koji služi za isporuku virusa i malwarea) ostaju konstantne.

Što se tiče Web exploita, najviše napada dolazi kroz Javu i to čak u 91% slučajeva svih Web exploita.

Istraživanja multinacionalnih tvrtki ukazuju na njihovu internu kompromitiranost, pa Cisco navodi kako sumnjivi promet izvire iz njihovih mreža i pokušava se povezati na "zloćudne" stranice.

Sve vlasnike pametnih telefona vjerojatno će zanimati podatak koji kaže da je čak 99 posto čitavog mobilnog malwarea u 2013. godini bilo usmjereno napadima na Android uređaje. Korisnici iOS i Windows Phone uređaja sada će imati snažne argumente za likovanje, mada ovo ne znači da se njih uopće ne napada.

Cisco u svojem izvještaju navodi kako svaki dan ispituje 16 milijardi web requesta, 93 milijarde e-mailova, 200.000 IP adresa, te analizira 400.000 malware uzoraka.

Rezultati tih aktivnosti ukazuju na 4,5 milijardi blokiranih e-mailova svaki dan, 80 milijuna blokiranih web requesta, 64.560 endpoint datoteka koje se dnevno pojavljuju u FireAmpu, kao i na 3.186 endpoint mrežnih detekcija, a svakodnevno otkrivaju i 50.000 mrežnih upada.

Čitav Ciscov godišnji izvještaj o sigurnosti možete preuzeti na ovoj poveznici.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS