EU roaming nestaje 2015.

Iako se o tome na telekomunikacijskom tržištu već dugo vremena spekulira i govori se kako je ukidanje roaming naknada s jedne strane razumljivo za jedinstveno tržište kao što je ono europsko ne treba smetnuti s uma da za turističke zemlje, odnosno telekom operatere u njima to je bio jako dobar izvor zarade, bolje rečeno gotovo pa čiste dobiti jer su mrežu zbog svojih lokalnih korisnika ionako morali izgraditi.

Ako se donesu nove pravne regule u ovome telekomunikacijskom segmentu jasno je kako će to biti novi udarac telekom industriji, a to bi se moglo dogoditi već sljedeće godine.

Prema dostupnim informacijama u finalnoj je fazi izrada nove regulative prema kojoj bi se tijekom 2015. godine u potpunosti ukinule naknade za telefoniranje u inozemstvu iako je i taj pojam deplasiran, tvrdi izvor iz Bruxsellessa, jer zapravo je riječ o korištenju druge mobilne mreže od one „domaće“ dok se korisnik nalazi u nekoj od članica EU.

Naravno, ideja je da bi to vrijedilo samo za članice EU, dok s druge strane s telekom tržišta stižu signali kako je tržište zapravo vrlo rascjepkano s više od stotinu telekom operatera na površini koja odgovara SAD-u gdje postoje samo četiri velika telekoma.

Jasno je da će ukidanje roaminga kako bi se postigla veća konkurentnost dodatno usporiti ulaganja telekom operatera jer je teško vjerovati kako će oni što zbog dioničara što zbog samog poslovanja tako nestali prihod moći s jedne strane brzo nadomjestiti da bi ulaganja ostala ista, pa je za očekivati usporenje ulaganja koje svakako ne bi bilo dobro.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS