Ovo je 10 ključnih ICT trendova za 2014. godinu

Svaki ICT analitičar koji drži do sebe objavio je ovih dana vlastitu top-listu vrućih tehnologija za 2014. godinu. Trendovi su raznovrsni, ali i jako zanimljivi.

1. Mobilni uređaji caruju radnim mjestom

Trend donošenja vlastitih uređaja na posao postaje standard u poslovanju. Korporacije, ali i manje tvrtke, trebaju redefinirati vlastitu informatičku politiku te preispitati odnos prema tabletima i pametnim telefonima svakoga djelatnika napose. I naravno, pripaziti da ne naude sigurnosti korporativnih podataka.

2. Mobilne aplikacije i appovi

Gartner predviđa kako će podizanje performansi JavaScripta pogurati HTML5 i internetski preglednik kao standard za izradu aplikacija u korporativnome okruženju. Programerima se sugerira izrada što bogatijega sučelja (posebice korištenje multimedije u obliku videozapisa) kako bi korisničko iskustvo bilo ugodnije.

3. Internet svega (i svačega)

Internet se počeo širiti u raznim smjerovima. Već odavno nije namijenjen samo PC-jima, a odnedavna se na njega spajaju i televizije, i mikrovalne pećnice i automobili. Kombinacija neprekinutoga tijeka podataka i digitalizacije svakoga događaja generira i četiri osnovna modela korištenja: upravljanje, monetiziranje, korištenje te širenje.

Ovi se modeli potom primjenjuju na sva četiri “interneta” (ljudi, stvari, informacije te lokacije).

4. Oglašavanje

Oglašavanje posvuda. Na svakoj razini. Od mobitela preko televizije do videoigara i glasovne navigacije. Personalizirano oglašavanje, kontekstualno oglašavanje, intuitivno oglašavanje, oglašavanje putem e-maila, SMS-a, društvenih mreža i servisa za instant-poruke.

5. Oblačno s golemim profitom

Usluge u oblaku jedan su od najbrže rastućih IT sektora, pa se očekuje rapidan rast broja podatkovnih centara diljem svijeta koji nude usluge “oblaka”. IDC procjenjuje kako će već ove godine vrijednost takvih usluga probiti brojku od 100 milijardi dolara. Svaki treći prodani poslužitelj koristit će se upravo za “oblak”, a do 2017. godine to će raditi gotovo svaki drugi.

6.  LTE svuda oko nas

Ako pripadate onima koji uvijek koriste samo posljednji iPhone, ovaj trend ste vjerojatno promašili. No, zato će ga primijetiti oni ekonomičniji: LTE postaje gotovo standard, pa će se tehnologija useliti u svaki pametni telefon. Već danas ih se prodaje skoro koliko i “običnih” mobitela, a cijenom su dostupni doslovno svakome korisniku. Ova će godina označiti i strelovit razvoj LTE infrastrukture u svim razvijenijim zemljama svijeta. Kinesko ulaganje u vlastitu mobilnu infrastrukturu je, dakako, najvažnije na svijetu.

7. Operativni sustav postaje nevažan

Ova bi činjenica posebice trebala zabrinuti Microsoft. Korisnicima je sve manje važno koji OS koriste na uređaju. Korisniku je praktički nevažan i sam uređaj, jer je to jednom tablet, potom telefon a onda prijenosnik ili PC.

Osim Androida, koji  je zarobio najveći tržišni dio kolača mobilnih OS-ova, standardno je dobar (u skupljem kutu) Apple, a potom i hrpa trećeplasiranih OS-ova baziranih na Linuxu ili nečem drugom. Uz Firefox OS, BlackBerry 10, Sailfish OS, Ubuntu Touch i Tizen, manje ćemo gledati Windows RT, a više Windows Phone OS.

8. E-uprava

Elektronička uprava, e-uprava ili informatizacija državnoga sektora boljka su i mnogo jačih zemalja od naše. Kako bilo, od svih se očekuje isto: konačna primjena računalnih baza podataka, interneta te web-preglednika u svrhu ubijanja birokracije i ubrzavanja transakcija između države, građana i poduzetnika. Estonija je cijelome svijetu školski primjer već cijelo desetljeće, ali izgleda da malo tko za to mari.

9. Trodimenzionalni svijet

3D proizvodnja i manufaktura već su posvuda, a ove nas godine čekaju mnoga iznenađenja. Mnoga su od njih u obliku startupa poput Voxel Metricsa, Floored, 3ders ili Matterform, koji već mijenjaju industrijski pristup 3D oblikovanju. Voxel, primjerice, za samo pola minute putem maloga ručnog skenera skenira cijelo tijelo i šalje putem interneta cijeli trodimenzionalni model bilo gdje. Najvažniji patenti istječu već ove godine, a kinezi su već tu…

10. Inteligentni strojevi

Srećom, ne (još) pametni poput poslovičnoga Skyneta koji se uvijek rado citira kad god se spomene računalna inteligecija, ali dovoljno mudri da služe kao osobni asistenti i vodiči za šoping. Ili kao osobni šoferi u automatiziranim vozilima. IBM-ov Watson već je stekao svjetsku slavu pobjedom na kvizu, a skoro mu se priprema i “pravi” posao.

Izvor: T-blog

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS