Pametni telefon namijenjen obavještajnim agencijama

James Bond i ekipa iz raznih špijunskih organizacija iz SAD-a i bratskih im zemalja, uskoro će na raspolaganju imati pametni telefon koji posjeduje neka svojstva viđena u starim akcijskim filmovima.

Ovaj uređaj u proizvodnji Boeinga, dizajniran je za sigurne komunikacije između vladinih agencija i njihovih operativaca, a osim napredne antihakerske, antispyware i antivirusne zaštite, posjeduje i sustav za samouništenje, mada on ne funkcionira na tako spektakularan način kao u filmovima, pa ne očekujte da će telefon eksplodirati ili se zapaliti.

Naime, osim što je Boeing telefon zaštitio algoritmima koji će čuvati vaše podatke i komunikacije od presretanja, krađe i prisluškivanja, u njega je ugrađena i zaštita koja će spriječiti pripadnike neprijateljskih organizacija da vam izvade SIM karticu i s nje pokušaju skinuti podatke. Ako sustav osjeti da netko fizički pokušava otvoriti ili razvaliti telefon, sav sofver i podaci će biti nepovratno izbrisani.

"Svaki pokušaj otvaranja kućišta uređaja na silu, pokrenuti će funkcije koje će izbrisati podatke i softver uređaja, te će on postat neupotrebljiv", piše u opisu uređaja.

Osim tih podataka, u zahtjevu predanom FCC-u (Federal Communications Commision), ne navode se nikakvi detalji sustava zaštite, a da se radi o uređaju namijenjenom špijunima svjedoči podatak da će se prodavati isključivo pripadnicima vladinih organizacija.

Što se drugih podataka, poznato je da će uređaj posjedovati podršku za dvije SIM kartice, a raditi će na GSM, WCDMA i LTE mrežama. Također je objavljeno da će se na njemu nalaziti USB, Wi-Fi, Bluetooth i HDMI priključak.

Izvor: FCC

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS