Špijunske agencije koristile su i Angry Birds da bi pratili ljude

Dok vi malenim pticama gađate svinje s druge strane ekrana, američki i britanski obavještajci mogu pratiti podatke o vama, stoji u dokumentima Edwarda Snowdena.

Američka i britanska tajna služba NSA i GCHQ razvijale su mogućnost za korištenje "propusnih" aplikacija za pametne telefone, kao što je megapopularna igra Angry Birds, pišu Guardian, New York Times i Pro Publica pozivajući se na desetke povjerljivih dokumenata dobivenih od zviždača Edwarda Snowdena.

Naime, iz mnogih aplikacija za iPhone i Android u komunikacijske se mreže slijevaju osnovni podaci poput modela telefona i veličine ekrana, ali i privatne informacije kao što su dob, spol i lokacija. Neke aplikacije, stoji u dokumentima, mogu dijeliti čak i seksualno opredjeljenje korisnika. Mnogi korisnici nisu ni svjesni koje se sve informacije o njima šire preko interneta. Aplikacije poput Facebooka, Flickra, LinkedIna ili Twittera odličan su izvor za kontakte, liste prijatelja i popise poziva, a od velikog interesa su i Google Maps zbog svi geolokacijskih podataka koje su korisnici podijelili. Igre poput Angry Birdsa, koje su povezane s oglašivačima koji stvaraju profile o korisnicima i svi ti podaci su odličan izvor podataka za agencije.

Takav sustav omogućuje tajnim službama da prikupljaju velike količine podataka s mobilnih uređaja putem postojećih alata za masovno prisluškivanje, umjesto da provaljuju u pojedinačne uređaje. Agencijama su takve informacije korisne jer teroristi i ostale njihove mete uvelike koriste telefone u planiranju i izvršavanju aktivnosti. NSA je dosad ukupno potrošila više od milijardu dolara na pokušaju prikupljanja podataka s telefona.

Nije poznato koriste li se i novije aplikacije u praćenju, a u dokumentima se ne navodi koliki je broj ljudi mogao biti obuhvaćen ovim nadzorom, koje su sve nacionalnosti pratili i koliko često. Nije poznato ni koliko su osobnih podataka analitičari vidjeli, uzevši u obzir da se ogroman broj podataka prikuplja automatski.

Izvor: 24sata.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS