Velika Britanija vodeća po brzom internetu

Dvije godine, te nekoliko milijardi funti ulaganja trebalo je Velikoj Britaniji da postane vodeća europska zemlja po brzom pristupu internetu i kako ga se popularno zove brzi širokopojasni pristup i tako je preuzela vodeće mjesto od Njemačke koja je u tome segmentu dosad suvereno vladala.

Velika Britanija sada je tako ispred Njemačke, ali i Italije, Francuske i Španjolske koje su također ulagale u brzi pristup internetu, ali mnogo manje nego što bi se to na prvi pogled moglo očekivati, Stoga je Deutsche Telekom najavio prošle godine velika ulaganja i to više od 25 milijardi eura, o čemu smo i pisali, a to će slijediti i drugi veliki igrači na tržištu. U Njemačkoj će dio do ukupnih ulaganja većih od 32 milijarde eura, jer će i država ulagati, biti financiran od koncesijskih naknada za radiofrekvencijski spektar 4G odnosno LTE mreža.

Ono što se moglo čuti u posljednje vrijeme su problemi oko pravne regulative i mogućnost da se telekomi šire unutar jedinstvenog tržišta EU pri čemu se, tvrde telekomi, a što se moglo čuti i na Mobile World Congressu u Barceloni, problemi vide zbog vrlo velikog broja operatera kako u fiksnoj tako i mobilnoj telefoniji. Pritom svakako treba istaknuti pad cijena roaminga, ali i interkonekcija, te potrebe velikih ulaganja u LTE mreže i novu fiksnu infrastrukturu, prije svega optiku.

Brzi pristup Internetu omogućuje razvoj proizvodnje sadržaja, od onog multimedijalnog u koji smo se i mi upustili proizvodnjom naše TV emisije pod brandom ICTbusiness TV koje možete pronaći na našem YouTube kanalu i pogledati veliku reportažu iz Barcelone, pa sve do povećanja prodaje putem Interneta.

Prema istraživanju, u posljednjih 12 mjeseci 77 posto Britanaca kupovalo je putem Interneta, a 87 posto je online barem jednom tjedno. U Njemačkoj je online kupaca 68 posto, dok su Španjolci mnogo lošiji s 32 posto, a Talijani na svega 20 posto.

U Njemačkoj se očekuje da će minimalne brzine na nacionalnoj razini 2018. godine biti 50 Mbps, dok će te, pa čak i veće brzine u Velikoj Britaniji biti postignute i godinu dana ranije i to s čak 95 postotnom pokrivenošću.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS