VIDEO: Popularna igrica koristi našem mozgu

Rasprave oko toga koliko su kompjuterske igre štetne ili korisne traju praktično otkako je počelo igranje na računarima i konzolama, a brojne studije dokazuju pozitivne efekte.
 
Vjerovatno jedna od najpoznatiji igara uopće – Tetris – postala je predmetom istraživanja kao i mnoge igrice prije nje. Preliminarni zaključak je kako Tetris može biti koristan za naš mozak, čak i liječiti neke od psihosomatskih poremećaja, ali isključivo ako se igra u strogo “doziranim uvjetima”.
 
Tako je igranje Tetrisa sat i po dnevno u razdoblju od tri mjeseca, zaključuje se u istraživanju, imalo pozitivan uticaj, a čak može pomoći u liječenju osoba koje boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja, famoznog PTSP-a.
 
Istraživači su osobe oboljele od PTSP-a podijelili u dvije grupe, jedna je samo mirno sjedila i odmarala, dok je druga igrala tetris. Nakon igranja, “flashbackovi” koji su jedan od najčešćih simptoma i posljedica kod PTSP-a bili su dvostruko rjeđi kod osoba koje su igrale tetris.
 
Razlog je u tome što je njihov mozak bio “dvostruko zauzet”, navode istraživači, jer kod igranja Tetrisa radi naša memorija ali i vizualno procesiranje onoga što vidimo u igri, što je svojevrsna “brana” da bi mozak počeo vraćati sjećanja na traumatski događaj, prenosi Dnevnik.hr.
 
Naravno, teško se kontrolisati kada su igre u pitanju, a ovdje se ionako radi upravo o kontroliranim uvjetima. Ili kao što je to lijepo objašnjeno u videu, “pozitivne posljedice su tu jer smo tražili upravo njih”.
 
Zapravo, nije sporno da igranje Tetrisa može pomoći razvoju “moždanih vijuga” ali samo ako ste se u stanju natjerati da stanete i da vas cijela priča ne obuzme do ovisnosti.
 
(Faktor.ba)
 
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS