Avion na solarni pogon preletio Japansko more

Eksperimentalni avion na solarni pogon nadletio je Japansko more nakon gotovo 24 sata od polijetanja iz kineskog grada Nanjinga na putu do Havaja u Pacifiku, što je sedma etapa puta oko svijeta.
 
Avion “Solarni impuls”, kojim upravlja švicarski pilot Andre Borschberg (62), u poslijepodnevnim satima nalazio se između istoka Koreje i zapada Japan, tokom prvog od šest dana neprekidnog leta tokom kojeg treba da preleti Pacifik, objavila je ekipa “Solarnog impulsa” na svom Twitter nalogu.
 
Drugi pilot Bertrand Piccard je u poruci na Twitteru objavio da je riječ o prvom potpunom noćnom letu, tokom kojeg letjelica koristi energiju iz baterija koje su se tokom dana punile solarnom energijom, javio je AFP.
 
Ukoliko Borschberg uspješno pređe udaljenost između Nanjinga i Havaja, koja iznosi 8.500 kilometara, postaviće rekord u dužini upravljanja avionom jednosjedom.
 
Borschberg će pokušati da ostane budan veći dio leta, ali će odvojiti nešto vremena za san. Njegov napredak će sve vrijeme biti praćen iz kontrolnog centra u Monaku, a meteorolozi i stratezi leta će ga konstantno obavještavati o najboljim putanjama.
 
Ako se tokom početne faze leta vremenski uslovi pogoršaju, Borschberg ima mogućnost da se vrati u Kinu ili Japan.
 
Međutim, kada avion bude došao do tačke, gdje povratak neće biti moguć, Borschberg će, u slučaju problema, morati da se katapultira.
 
Švajcarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg , koji na smjenu upravljaju letjelicom, otisnuli su se na put oko svijeta 9. marta iz Abu Dabija.
 
Očekuje se da će let oko svijeta, koji je podjeljen u 12 etapa, sa pauzama, trajati pet mjeseci.
 
Ovo je prvi avion na solarni pogon koji će pokušati da obleti Zemlju i pređe ukupno 35.000 kilometara, koristeći isključivo sunčevu energiju.
 
(Faktor.ba)
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS