Nijemci žele kontrolisati avione daljinskim upravljanjem: Da li će letovi biti sigurniji?

Njemačka kontrola letenja pozvala je avioindustriju da razmotri mogućnost razvoja tehnologije koja bi omogućila da se u vanrednim situacijama daljinskim putem sa zemlje preuzme upravljanje putničkim avionom kako bi on sigurno bio prizemljen.
 
Ovako su stručnjaci za sigurnost avio-saobraćaja reagovali nakon avionske nesreće koja se dogodila kada je pilot njemačke aviokompanije Germanwings Andreas Lubitz, kako se ispostavilo, zaključao vrata kabine ne dozvolivši svom kolegi da uđe u nju i namjerno srušio avion u francuskim Alpima usmrtivši 150 osoba.
 
– Moramo da mislimo da će današnja tehnologija biti prevaziđena – rekao je Klaus Dieter Scheurle, direktor njemačke kompanije zadužene za sigurnost avio-saobraćaja, prenosi Reuters.
 
Takav sistem bi, prema njegovim riječima, u vanrednim situacijama mogao da preuzme komandu u avionu i da usmjeri avion sigurno prema tlu.
 
– Ipak, ne bih rekao da je to najjednostavnije rješenje – naveo je on i dodao da će takva tehnologija vjerovatno biti razvijena u narednoj deceniji.
 
(Faktor.ba)
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS