Uštede u zračnim lukama narušavaju sigurnost putnika

Uštede na mjerama sigurnosti i broju sigurnosnih operativaca glavna su tema Nacionalne konferencije o zrakoplovnoj sigurnosti u Kanadi koja je počela ovaj utorak. U kanadskom gradu Ottawi trodnevna konferencija okupila je brojne operatere koji rade u kanadskim zračnim lukama na održavanju sigurnosnih mjera. Konferencija se održava u organizaciji Međunarodne asocijacije strojara (IAM) i Udruženja radnika u čeličani.

Sigurnosni operateri iz zračnih luka širom Kanade našli su se u Ottawi na prvoj ikada organiziranoj konferenciji sigurnosnih operatera u zračnim lukama, a cilj je skrenuti pozornost na rastuću potrebu za poboljšanjem sigurnosti u zračnim lukama, službi za putnike ali raspraviti i o ostalim krucijalnim pitanjima u ovom sektoru. Konferencija je rezultat jedinstvene suradnje dvije najveće udruge radnika u zračnim lukama IAM i USW koje predstavljaju na tisuće sigurnosnih operatera u 55 zrakoplovnih luka u Kanadi, uključujući i one u najvećim gradovima Kanade Torontu, Montrealu i Vancouveru.

"Proteklih godina putnici su primijetili da su podvrgnuti duljim redovima za čekanje kada se  ukrcavaju na svoje letove," kazao je Dave Ritchie, predsjednik IAM Kanada te dodao da je to zato što je Federalna konzervativna vlada nametnula značajne uštede  sigurnosnom operativnom sektoru iako se obujam prometa povećava,  a Vlada sve više i više ubire novca od taksa koje plaćaju putnici.

"Putnici zaslužuju sigurnost kakvu i plaćaju. Umjesto toga plaćaju više za manje i stoje u dugačkim redovima. To ne samo da je frustrirajuće nego je i štetno za sigurnost", pojašnjava Ritchie.

"U proteklih nekoliko godina broj sigurnosnih operativaca u kanadskim zračnim lukama smanjen je za 25 posto dok se povećanje broja putnika mjeri u milijunima", zamijetio je Ken Neumann, USW direktor.

Takva rezanja u kombinaciji s rastućim zahtjevima na operativce stvaraju ozbiljnu zabrinutost  za sigurnost putnika, zaključeno je na Konferenciji.

Izvor: Zaštita.info

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS