Kriminalci pljačkaju bankomate uz pomoć USB memorije

Hakeri su još jednom pronašli domišljat način za ostvarivanje svojih podlih ciljeva, ovoga puta oni su koristili USB memoriju za instalaciju malicioznog softvera na bankomatima u Europi kako bi mogli dobiti kontrolu nad njima i upravljati izdavanjem novaca.

Njemački znanstvenici su na Chaos Computing kongresu održanom 28. prosinca u Hamburgu otkrili da su kriminalci koristili USB diskove tijekom niza pljački bankomata koje su se odvile prošlog ljeta. Nije nimalo čudno što su bankomati na meti već desetljećima, a tome je dodatno pridonijelo korištenje zastarjelih sustava u bankomatima, koje kriminalci s lakoćom hakiraju.

Svi opljačkani bankomati koristili su stari Windows XP operativni sustav. Banke su otkrile da su hakeri instalirali maliciozni softver na bankomate, te su zatim krpanjem sigurnosnih propusta htjeli proći neopaženo. Ovakav napad omogućio im je da hakiraju nekoliko bankomata na isti način nekoliko puta.

Da bi došli do novca, hakeri su se služili 12-bitnim kodom koji im je otkrivao koliko se novca i koje vrijednosti nalazi u bankomatu. Putem sučelja koje je pokazivalo izbornik izvlačili su najveće maksimalne iznose.

No, da hakeri ne bi mogli sve sami napraviti pobrinuo se sigurnosni sustav koji od njih traži drugi kod, te je tu u igru morao uskočiti još netko iz tog kruga kriminalaca. Ako kod nije bio upisan unutar tri minute, prijašnji zaslon se ponovno pojavio na bankomatu, a istraživači navode da je postojalo određeno nepovjerenje unutar grupe kriminalaca.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS