Mobilno plaćanje zamijenit će plaćanje karticama do 2017.

Stručnjaci vjeruju da će novac i kreditne kartice biti stvar prošlosti do 2017. godine, pokazalo je istraživanje, koje je objavio WorldPay. Povećana penetracija pametnih telefona u svakodnevne živote, dovela je do ubrzanog razvoja usluga za mobilno plaćanje.

U drugom izdanju Worldpay's Global Guide to Alternative Payments izvještaja se navodi da će online kupovina alternativnim načinima plaćanja činiti 59 posto ukupne online trgovine, što je značajan rast u odnosu na 42 posto iz prethodne godine, a s ovim postotkom premašit će online kupovinu putem kartica koja će pasti s 57 na 41 posto.

Glavni komercijalni direktor WorldPay-a Shane Happach navodi kako oni vide transformaciju u transakcijskim trendovima, te je nadodao da je plaćanje kreditnim i debitnim karticama već dugo vremena prvi izbor kada je u pitanju online kupovina. Međutim, sada se predviđa da će alternativne metode plaćanja rasti znatno brže nego ukupno eCommerce tržište, te da će do 2017. godine ovaj vid plaćanja generirati veću potrošnju nego što generira plaćanje putem kartica.

Izvještaj je također pokazao da će prihvaćanje NFC tehnologije teći sporo zbog kombinacije faktora kao što je strah od gubitka privatnosti, želje ljudi za anonimnim uplatama, nedostataka infrastrukture koja bi podržala široko korištenje ove tehnologije te zbog otpora pojedinih tvrtki koje imaju svoj interes u postojećim načinima plaćanja.

Od alternativnih načina plaćanja koji se trenutno koriste, najčešće se koristi PayPal s 57 posto, dok je na drugom mjestu s 20 posto kineski Alipay. Međutim, u izvješću se predviđa da će vrijednost mobilnih transakcija porasti s 18 na 117 milijardi dolara, dok će e-novčanici bazirani na karticama, kao što je Visa, činiti jednu četvrtinu ukupne online kupovine putem kartica.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 26 Maj 2014 23:21
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS