Milijarde potrebne za spašavanje šuma u svijetu

Svijet bi trebao potrošiti desetke milijarda dolara u obliku poticaja u idućih nekoliko godina kako bi osigurao da države koje uništavaju šume prekinu s tom praksom, navodi se u izvješću nekoliko ekoloških organizacija objavljenom u ponedjeljak.

Očuvanjem šuma smanjio bi se pritisak na tržište na kojem se prodaju kvote za emisiju ugljičnog dioksida. Uništavanje šuma veliki je faktor u ukupnoj emisiji stakleničkih plinova u svijetu i odgovoran je za 15 posto njihove globalne emisije.

Drveće apsorbira ugljični dioksid, uskladišti ugljik i u atmosferu vraća kisik.

Bez dovoljno sredstava za plaćanje smanjenja emisije tih plinova temeljena na očuvanju šuma mehanizam poznat kao REDD (kratica znači smanjenje emisije i uništavanja šuma) bit će uvelike potkopan.

Brazil, Indonezija i Nigerija su među najvećim proizvođačima ugljičnog dioksida zbog opsega uništavanja šuma u tim zemljama.

REDD je glavni svjetski program kojim se bori protiv uništavanja šuma i bit će dio idućeg globalnog dogovora o klimatskim promjenama koji će se potpisati sljedeće godine.

Izvješće je izradilo nekoliko organizacija za zaštitu okoliša među kojima je i program UN-a za okoliš.

Europska unija predlaže da se do 2020. za 50 posto smanji uništavanje šuma što bi bitno smanjilo pritisak na ograničavanje emisije stakleničkih plinova.

Izvor: Portal croenergo.eu

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS