Osobe koje žive pored parkova mentalno su zdravije

Nova studija otkrila je da osobe koje žive blizu zelenih površina imaju puno bolje mentalno zdravlje.

Život u urbanim sredinama ne odražava se najbolje na naše mentalno zdravlje. Posebice ako živimo u gradskim četvrtima bez parkova ili drugih zelenih površina. Novo istraživanje koje je objavio American Chemical Society u svojem časopisu Environmental Science & Technology Journal ukazuje na činjenicu da osobe koje žive (ili se presele) u zelenijim dijelovima grada imaju puno bolje mentalno zdravlje od osoba koje žive u "sivim" dijelovima grada.

Istraživanje koje je trajalo šest godina provedeno je diljem Velike Britanije, a testirano je više od tisuću osoba koje su se doselile u nove stambene prostore. Glavni faktor prilikom testiranja bila je činjenica da li je u blizini njihovog novog doma bilo zelenih površina.

Znanstvenici sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Exteru, koje je provelo ovo istraživanje, javljaju: "Za razliku od mnogih promjena životnih okolnosti koje imaju kratkoročne učinke na mentalno zdravlje, selidba u zelenije urbano područje povezana je sa ogromnim i trajnim poboljšanjem mentalnog zdravlja". Prema istraživanju, osobama koje su se doselile u blizinu zelenih površina, mentalno zdravlje je znatno poboljšanu u tri godine od preseljenja.

Zaključak je jasan. Priroda i prirodno okruženje sastavni su dio našeg blagostanja. Nadamo se da će ova informacija doći do urbanih planera i arhitekata te da će u svojim budućim projektima na zelenilo gledati ne kao na nešto što daje samo dodatnu estetsku dimenziju gradu ili projektu, već sa sobom donosi i niz drugih dobrobiti za korisnike i žitelje urbanih prostora.

Izvor: Portal croenergo.eu

Zadnji put promjenjen utorak, 24 Juni 2014 09:51
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS