WWF poziva kandidate za Evropski parlament da se zalažu za okoliš

WWF, jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, u ponedjeljak je pokrenula kampanju kojom kandidate i glasače na predstojećim izborima za Evropski parlament želi potaknuti da im okoliš bude prioritet u programu.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode će od kandidata za zastupnike u Evropskom parlamentu zatražiti da se založe za devet prioriteta vezanih uz okoliš, od osiguravanja pitke i čiste vode preko očuvanja zaliha ribe, zaustavljanja nezakonite trgovine drvom i divljim životinjama, pa sve do primjene mjera za ublažavanje klimatskih promjena.

Uz 22 ureda na području Evropske unije i milijune pristaša, WWF namjerava pokrenuti kandidate na izborima za članstvo u EU parlamentu i glasače kako bi zajedničkim snagama osigurali da Evropa i dalje prednjači u zaštiti okoliša i djelotvorno koristi svoje resurse kako bi stvorila održivo gospodarstvo za svoje stanovništvo.

"Evropska unija ima moć koja će nas odvesti u novo doba – doba u kojem proizvodimo i koristimo ono što smo proizveli u smislu Jednog Planeta", ističe Andrea Štefan iz WWF-a. Dodaje da je to jedini put prema napretku koji može zaštititi prirodne resurse i istovremeno osigurati gospodarsku stabilnost i radna mjesta. Zastupnici u Evropskom parlamentu koji su ostvarili uspjeh na izborima imat će moć da glasaju o ključnim pitanjima i mogu ostvariti tu promjenu. 

Nedavno je istraživanje pokazalo kako 95 posto stanovnika Evrope smatra da je zaštita okoliša važna i za njih osobno. WWF-ovi izborni zahtjevi omogućit će glasačima da upoznaju stavove kandidata o širokom spektru prioriteta vezanih uz okoliš i na taj će im način pomoći da odaberu pravu osobu koja će ih predstavljati kad izađu na izbore 25. maja.

Na razini Evropske unije donosi se 80 posto zakona o zaštiti okoliša. Evropski parlament često ima ključnu ulogu u unaprjeđenju tih zakona. Nedavna reforma Zajedničke ribarske politike i zabrana prodaje nezakonito posječenog drva dokaz su razumijevanja i moći članova Evropskog parlamenta u potpori ambicioznih zakona Evropske unije vezanih uz okoliš.

"Evropski glasači trebaju zastupnike u parlamentu koji će saslušati njihove brige i predstavljati njihove interese. Zaštita okoliša već je duže vrijeme u interesu Evropskog parlamenta jer je to tema koja povezuje pitanja koja brinu glasače s Evropskom unijom. WWF se obvezuje na zajednički rad s novim Evropskim parlamentom u sljedećih pet godina kako bi osigurao nastavak snažne odanosti zaštiti okoliša", izjavio je Tony Long, ravnatelj Ureda za evropsku politiku WWF-a u Bruxellesu. Dodao je da će u Evropskom parlamentu 751 zastupnik moći odlučivati o ključnim pitanjima vezanim uz trgovinu, energiju, ribarstvo, razvoj, očuvanje prirode i druga područja koja mogu zaštititi naše zdravlje i okoliš, kao i stvoriti nova radna mjesta i snažnije gospodarstvo.

"Što više zastupnika koji brinu o okolišu pridobijemo na svoju stranu, imamo veću mogućnost da zaštitimo okoliš", kaže Tony Long.

Sve do 25. maja kandidati za zastupništvo u Evropskom parlamentu mogu potpisati WWF-ove zahtjeve na internetskoj stranici http://ep2014.wwf.eu/, a glasači svojim kandidatima mogu poslati poruku koja će ih natjerati da više brinu o okolišu. Također, mogu proširiti i svijest o prisezi među svojim kontaktima na društvenim mrežama.

Čak pet milijuna radnih mjesta može se stvoriti ako se pridržavamo klimatskih i energetskih ciljeva Evropske unije do 2020. godine.

U Evropi je, na žalost, u 2011. godini u sektoru energetike potrošeno tri puta više poticaja za energente koji su zagađivači nego za obnovljive izvore energije. Stvarnost pokazuje da je 92 posto rijeka, jezera i vodenih tokova u Evropskoj uniji značajno zahvaćeno zagađenjem, prekomjernim iscrpljivanjem i promjenama staništa zbog poljoprivrednih djelatnosti. Nevjerojatnih 450 milijardi eura je  izgubljeno svake godine zbog uništavanja biološke raznolikosti.

Izvor: Zaštita.info

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS